Slide background

Τεχνολογία Τροφίμων

1. ΓΕΝΙΚΑ

Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος
Επίπεδο Σπουδών Προπτυχιακό
Κατεύθυνση Χημικών Μηχανικών
Κωδικός μαθήματος       ΧΜ 405  Εξάμηνο Σπουδών 7ο
Είδος μαθήματος Επιλογής
Αυτοτελείς Διδακτικές Δραστηριότητες Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας Πιστωτικές Μονάδες

Διαλέξεις

4
Θ=3, Α=1,  Ε=0
5
Τύπος Μαθήματος Επιστημονικής περιοχής Ειδίκευσης
Προαπαιτούμενα Μαθήματα  
Γλώσσα Διδασκαλίας και εξετάσεων Ελληνική
Το Μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS  
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος (URL) https://www.eclass.tuc.gr/modules/auth/courses.php?fc=69

2. MΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  • Ανακαλεί τις βασικές αρχές της τεχνολογίας τροφίμων και τα σημαντικότερα προβλήματα και προκλήσεις στην τεχνολογία τροφίμων
  • Διακρίνει τις σχέσεις ποιότητας τροφίμων, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος.
  • Πραγματοποιεί τεχνικούς υπολογισμούς και χρησιμοποιεί εργαλεία στη τεχνολογία τροφίμων.
  • Αξιολογεί τις πλέον κατάλληλες διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων.
  • Σχεδιάζει διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων.
  • Επιλύει ισοζύγια μάζας και ενέργειας στην τεχνολογία τροφίμων. 
Γενικές Ικανότητες
  • Ανάλυση και σύνθεση δεδομένων  με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών και υπολογιστικών μοντέλων
  • Διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων και προκλήσεων σχετιζόμενων με την τεχνολογία τροφίμων 

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Βασικές εισαγωγικές έννοιες στην τεχνολογία τροφίμων
  2. Φυσικές, (βιο)χημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες τροφίμων
  3. Βασικές έννοιες ισοζυγίων μάζας και ενέργειας
  4. Στοιχεία ελέγχου διεργασιών τεχνολογίας τροφίμων
  5. Μείωση όγκου, ανάμιξη, φίλτρανση
  6. Διεργασίες μεμβρανών
  7.  Φυγοκέντριση.
  8.  Ιοντική ανταλλαγή.
  9. Αλλοίωση τροφίμων και συντήρηση
  10. Θερμικές διεργασίες, μεθοδολογία και εξοπλισμός
  11. Συσκευασία τροφίμων.
  12.  Απολύμανση τροφίμων.
  13. Υγιεινή  τροφίμων.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τρόπος Παράδοσης Στην αίθουσα διδασκαλίας
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class
Οργάνωση Διδασκαλίας Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου (ώρες)
- Διαλέξεις 39
- Εκπόνηση προαιρετικής μελέτης (project) 30
-Αυτοτελής Μελέτη 56
Σύνολο Μαθήματος 125
Αξιολόγηση Φοιτητών Ι. Γραπτή τελική εξέταση

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων. R. Paul Singh και Dennis R. Heldman.  Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. 5η Έκδοση.
  • Τεχνολογία Τροφίμων. Ν. Σπύρος, Κ. Νασοπούλου, Γ. Ζαμπετάκης, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.
  • Food Process Engineering and Technology, Authors: Zeki Berk, Academic Press 
  • Food Engineering Handbook Authors: Theodoros Varzakas, Constantina Tzia. CRC Press

6. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Υπεύθυνος/η μαθήματος: Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Παρανυχιανάκης (Μέλος ΔΕΠ - ΧΗΜΗΠΕΡ)
Διδασκαλία μαθήματος: Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Παρανυχιανάκης (Μέλος ΔΕΠ - ΧΗΜΗΠΕΡ)
Φροντιστηριακές ασκήσεις: -
Εργαστηριακές ασκήσεις: -