Slide background

Διπλωματική Εργασία

Διαδικασία ανάθεσης, εκτέλεσης & αξιολόγησης της Διπλωματικής Εργασίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών του Ιδρύματος το 10ο εξάμηνο είναι ελεύθερο μαθημάτων και προορίζεται για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών. Οι διπλωματικές εργασίες εκτελούνται σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών περιοχών της ειδικότητας του Χημικού Μηχανικού ή του Μηχανικού Περιβάλλοντος, ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών. Οι εργασίες αυτές έχουν στόχο να εισάγουν τον προπτυχιακό φοιτητή στην έρευνα ή την εφαρμογή και αποσκοπεί κυρίως στην ανάπτυξη της επιστήμης Χημικού Μηχανικού και του Μηχανικού Περιβάλλοντος.
 

Σύνθεση της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής

Επιβλέπων Καθηγητής μπορεί να οριστεί μόνο μέλος ΔΕΠ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ο οποίος Προεδρεύει της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Τα υπόλοιπα μέλη της Τριμελούς μπορούν να είναι μέλη ΔΕΠ της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ ή άλλων Σχολών ή ερευνητής αναγνωρισμένου ερευνητικού Φορέα. Η πρόοδος της Διπλωματικής Εργασίας παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συνεργασία που θα έχει ο φοιτητής με τον Επιβλέποντα Καθηγητή.
 

Οδηγίες για την υλοποίηση Διπλωματικών Εργασιών

Η Επιτροπή Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών προχώρησε στη σύνθεση των παρακάτω οδηγιών για την υλοποίηση των Διπλωματικών Εργασιών που οφείλουν να ακολουθούν οι φοιτητές της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ. Οδηγίες για τη υλοποίηση Διπλωματικών Εργασιών (ΔΕ)
 

Χρονικό Διάστημα της Διπλωματικής Εργασίας

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα για την εκπόνηση κάθε εργασίας είναι ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης ορίζεται μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Εξέτασης. Περίληψη της Διπλωματικής Εργασίας αναρτάται στην ιστοσελίδα της Σχολής πριν την εξέταση (για πρότυπο περίληψης βλ. χρήσιμα έντυπα).

Στην 30η/26-2-2020 συνεδρίαση της Συν. Τμήματος, αποφασίστηκε ομόφωνα να αλλάξει ο χρόνος και οι προϋποθέσεις παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών  Οι προπτυχιακοί φοιτητές, μπορούν να παρουσιάσουν  τη διπλωματική τους εργασία, ανεξαρτήτως του πόσα μαθήματα χρωστάνε  και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (εκτός των επίσημων αργιών και διακοπών).

Σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθημάτων που θα πρέπει να έχει περάσει για να πάρει θέμα και να ξεκινήσει τη εκπόνηση της διπλωματική εργασία, επαφίεται στον επιβλέποντα που θα επιλέξει, στο να δώσει ή όχι θέμα σε κάποιον, αν κρίνει ότι τα μαθήματα που έχει περάσει είναι τόσα λίγα, ώστε δεν του διασφαλίζουν επαρκή γνώση του αντικειμένου.