Slide background

Slide background

Ίδρυση

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΜΗΠΕΡ) ιδρύθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Π.Δ. 232/1995, ΦΕΚ 134/22-6-1995/τ.Α΄) και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του το Ακαδημαϊκό Έτος 1997-1998.  Τον Μάιο 2013, ιδρύεται η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στην οποία εντάσσεται το Τμήμα ΜΗΠΕΡ (ΦΕΚ 119/28-5-2013/τ. Α').

Τον Ιούνιο 2021 η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος μετονομάστηκε σε  Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος  (ΧΗΜΗΠΕΡ), (ΦΕΚ 2348/ 03-06-2021/τ. Β’).

H Σχολή προσφέρει ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών  μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)  Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Προχωρημένου Εξαμήνου a) Χημικών Μηχανικών ή β)  Μηχανικών Περιβάλλοντος.

ΦΕΚ 2945 / 04-05-2023/τ. Β’).

Στόχος

Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και αποστολή της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ –ως μετεξέλιξη της υπάρχουσας Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΜΗΠΕΡ) του Ιδρύματος– εκτείνεται πέρα από τα όρια της κλασικής Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Περιβάλλοντος, συνθέτοντας μία διεπιστημονική καινοτόμο κοιτίδα εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας αιχμής στην Ελλάδα, με στόχο να:

  • Προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με σκοπό την προσφορά ισχυρού επιστημονικού υποβάθρου, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων στους αποφοίτους της σε δυο βασικούς και διακριτούς άξονες: (α) στην επιστήμη της μοντέρνας Χημικής Μηχανικής, και (β) της Μηχανικής Περιβάλλοντος.
  • Προετοιμάζει άρτια καταρτισμένους Χημικούς Μηχανικούς και Μηχανικούς Περιβάλλοντος, που θα είναι ικανοί να αξιολογούν, να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν αποφάσεις, συνεχώς δε να εξελίσσονται  σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί στις προκλήσεις της εποχής σε μια ταχύτατα τεχνολογικά και επιστημονικά αναπτυσσόμενη κοινωνία.
  • Προάγει την έρευνα και την καινοτομία με σκοπό τη μεταφορά γνώσης σε περιοχές αιχμής, την εξέλιξη της επιστήμης της χημικής μηχανικής και της μηχανικής περιβάλλοντος και τη διεύρυνση των πεδίων εφαρμογής τους.
  • Επιδιώκει και θα αναγνωρίζει την αριστεία, μέσω της ενθάρρυνσης, της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία και την έρευνα.
  • Ενισχύει την εξωστρέφεια μέσω της προώθησης συνεργασιών και δράσεων δημοσιοποίησης των επιτευγμάτων της Σχολής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Αποστολή

Αποστολή της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ είναι να εκπαιδεύσει επιστήμονες μηχανικούς με υψηλά προσόντα, δεξιότητες και υπόβαθρο για να υπηρετήσουν τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία της χώρας σε θέματα:

  • σχεδιασμού και ανάπτυξης χημικών και βιοχημικών διεργασιών με στόχο την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τον έλεγχο σύγχρονων, οικονομικών και φιλικών προς το περιβάλλον βιομηχανικών υποδομών,
  • μέτρησης, παρακολούθησης, αξιολόγησης, αποκατάστασης/βελτίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη,
  • ανάπτυξης και βελτίωσης χημικών προστιθέμενης αξίας και προϊόντων ευρείας ή εξειδικευμένης εφαρμογής,
  • αναδιάρθρωσης/αναπροσαρμογής των παραγωγικών και μεταποιητικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και του πρωτογενή γεωργικού τομέα μέσω απορρόφησης-εφαρμογής της νέας τεχνογνωσίας,
  • τεχνολογίας υλικών/νανο-υλικών με περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές,
  • αποτελεσματικής και περιβαλλοντικά αποδεκτής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και δευτερογενούς επεξεργασίας και αναβαθμισμένης αξιοποίησης (διύλιση, αναμόρφωση, σύνθεση, κλπ) των ορυκτών καυσίμων/βιοκαυσίμων,
  • παραγωγής, μετατροπής, εξοικονόμησης ενέργειας, και ανάπτυξης ενεργειακών κύκλων ελάχιστου ή μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, ενέργειας υδρογόνου, συμβάλλοντας έτσι μέσω της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας στο μακροπρόθεσμο όραμα για μια ανθεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050 (Green Deal),
  • έρευνας και καινοτομίας που θα απαντούν στα κρίσιμα εθνικά και παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και θα συμβάλλουν στη δράση των Ηνωμένων Εθνών για την ανάδειξη του ανερχόμενου κινήματος των λύσεων με βάση τη φύση (Nature-Based Solutions), των πράσινων υποδομών (Green Infrastructure) και του ευρύτερου κλάδου της οικολογικής μηχανικής (Ecological Engineering) στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας,
  • ανακύκλωσης υλικών, επεξεργασίας αποβλήτων και βιομάζας (βιοδιυλιστήρια) για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. βιοπλαστικά) και ενεργειακών υλικών (πχ. βιοντίζελ, βιοαέριο, υδρογόνο) και την προστασία του περιβάλλοντος, με όραμα και προοπτική ένα καθαρότερο, αειφόρο και βιώσιμο μέλλον.