Tο ERASMUS+ αποτελεί πλέον το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Ενσωματώνει τα προηγούμενα προγράμματα της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία όπως, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (LLP) (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και τα προγράμματα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες).
Οι ακόλουθες χώρες μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+: Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ): Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Χώρες του προγράμματος που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Τουρκία.
Στη Βασική Δράση 1 του προγράμματος Erasmus+, η οποία αφορά την κινητικότητα των ατόμων, παρέχεται, μεταξύ άλλων, στήριξη σε φοιτητές για σπουδές και για πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα, σε καθηγητές και προσωπικό ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να αποκτήσουν εκπαιδευτική ή/και επαγγελματική πείρα σε άλλη χώρα.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ και συγκεκριμένα στη Δράση ΚΑ1 Κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Περισσότερα για το Πρόγραμμα: Εrasmus+ Κινητικότητα φοιτητών & προσωπικού ΑΕΙ
Υπεύθυνος Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος: Καθηγητής Στέλιος Ροζάκης