Κυκλική Οικονομία και Περιβαλλοντική Διαχείριση

Στοιχεία Μαθήματος:

Κωδικός μαθήματος: Β-210
Είδος μαθήματος: Α' Κατεύθυνση: Επιλογής
  Β' Κατεύθυνση: Υποχρεωτικό
Εξάμηνο: Εαρινό
ΕCTS: 9

Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Α. Στεφανάκης

Βιβλιογραφία:

  • Ellen MacArthur Foundation, “Towards the Circular Economy: Economic and Business Rationale for an Accelerated Transition,” 2013. Executive Summary.
  • A. Wijkman and K. Skanberg, “The Circular Economy and Benefits for Society,” Sections 2 and 4, 2015
  • Ellen MacArthur Foundation, “Completing the picture – How the Circular Economy tackles climate change”, September 2019.
  • Lieder, M., & Rashid, A. (2016). Towards circular economy implementation: a comprehensive review in context of manufacturing industry. Journal of Cleaner Production, 115, 36-51. doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.12.042

Eclass:

  • Ναι - Απαιτείται εγγραφή

Στόχοι του μαθήματος:

Σκοπός του μαθήματος είναι να προσεγγίσει την Οικονομία και το Περιβάλλον μέσω ενός εφαρμοσμένου μεθοδολογικού πλαισίου ανάλυσης ικανού να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση των πραγματικών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Με τη χρήση παραδειγμάτων, μελετών περίπτωσης και ασκήσεων παρουσιάζεται η θεωρητική θεμελίωση της Οικονομικής με το Περιβάλλον αναλύοντας διεξοδικά τις αλληλεπιδράσεις του Περιβάλλοντος με την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και το ρόλο τηΤο μάθημα στοχεύει στην παρουσίαση και ανάλυση των βασικών αρχών και της έννοιας της Κυκλικής Οικονομίας. Ως ένα σχετικά νέο παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, η Κυκλική Οικονομία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.  Το μάθημα θα δείξει πως μπορεί η Κυκλική Οικονομία να εφαρμοστεί στην πράξη, σε ποιες ειδικότητες και περιοχές, και τις ευκαιρίες που παρέχει για πολύ- και δι-επιστημονική συνεργασία. Το μάθημα επίσης στοχεύει στο να στηρίξει τον συμμετέχοντα στο να φέρει εις πέρας τη δική της/του έρευνα και μελέτη με μια διεπιστημονική προσέγγιση.ς αειφόρου ανάπτυξης. Στη συνέχεια εξετάζονται το μεθοδολογικό περίγραμμα και οι ειδικές μέθοδοι οικονομικής αποτίμησης περιβαλλοντικών αγαθών με στόχο τον προσδιορισμό του άριστου επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και η σύγχρονη διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αναλύεται πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας αποτελεσματικής διαχείρισης. Τέλος γίνεται αναφορά στις κυριότερες μορφές ρύπανσης στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να μειωθούν αποτελεσματικά τα επίπεδα ρύπανσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Το δεύτερο μέρος του μαθήματος αφιερώνεται σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις αντικρουόμενες απόψεις για την αντιμετώπιση τους. Με βάση επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί από περιβαλλοντολόγους, επιστήμονες και διαμορφωτές πολιτικής διεξάγονται συζητήσεις (debates) όπου ομάδες φοιτητών επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά.

Περιεχόμενα Μαθήματος:

1η Εβδομάδα: Εισαγωγή στην Κυκλική Οικονομία – Σύνοψη μαθήματος
2η Εβδομάδα: Βιώσιμη ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία
3η Εβδομάδα: Αρχές Κυκλικής Οικονομίας
4η Εβδομάδα: Απόβλητα και Systems-Level Thinking
5η Εβδομάδα: Περιβαλλοντική Επίδοση Επιχειρήσεων – Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Μέρος I)
6η Εβδομάδα: Πράσινη Επιχειρηματικότητα & Χρηματοδότηση
7η Εβδομάδα: Περιβαλλοντική Διαχείριση & Πολιτική
8η Εβδομάδα: Περιβαλλοντική Επίδοση Επιχειρήσεων – Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Μέρος II)
9η Εβδομάδα: Περιβαλλοντική Επίδοση Επιχειρήσεων & Περιβαλλοντικές Πρακτικές
10η Εβδομάδα: Υλικά και Σχεδιασμός Προϊόντων
11η Εβδομάδα: Τεχνικές Διασφάλισης Ποιότητας Περιβάλλοντος
12η Εβδομάδα: Η Κυκλική Οικονομία στο Αστικό και Περιφερειακό Επίπεδο - Case Studies
13η Εβδομάδα: Παρουσιάσεις εργασιών

Αξιολόγηση:

  • Εργασία (100%)

Τελευταία Ενημέρωση: 14-02-2020