Στοιχεία Μαθήματος:
Κωδικός μαθήματος: | ΑB-302 |
Είδος μαθήματος: | Υποχρεωτικό Α /Επιλογής Β |
Εξάμηνο: | Χειμερινό |
ΕCTS: | 9 |
Διδάσκουσα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δ. Βενιέρη
Βιβλιογραφία:
Eclass:
Στόχοι του μαθήματος:
Το αντικείμενο του μαθήματος άπτεται βασικών θεμάτων δημόσιας υγείας και της επίδρασης που ασκούν σε αυτήν οι περιβαλλοντικοί μικροοργανισμοί και οι δραστηριότητές τους. Βασικοί στόχοι είναι η εμβάθυνση και η εξοικείωση των φοιτητών με θέματα που αφορούν στην παρουσία και δράση των μικροοργανισμών στο περιβάλλον, στην αδρανοποίησή τους καθώς και στη χρήση τους για εφαρμογές βιοαποκατάστασης περιβάλλοντος.
Περιεχόμενα Μαθήματος:
1η Εβδομάδα: | Εισαγωγή στη μικροβιολογία του υδάτινου περιβάλλοντος. Κατηγορίες μικροοργανισμών. Συστηματική κατάταξη. Ιοί – Βακτήρια – Μύκητες – Ακτινομύκητες – Φύκη – Πρωτόζωα. |
2η Εβδομάδα: | Κυτταρική δομή – Χημική σύσταση βιολογικών συστημάτων. Μεταβολικά δίκτυα (κύρια μεταβολικά μονοπάτια). |
3η Εβδομάδα: | Κινητική ανάπτυξης μικροβίων & παραγωγής μεταβολικών προϊόντων. |
4η Εβδομάδα: | Μικροβιακή ανάπτυξη. Ετερογενής μικροβιακή ανάπτυξη – Βιοφίλμ. Μικτές καλλιέργειες μικροοργανισμών. |
5η Εβδομάδα: | Περιβαλλοντικοί μικροοργανισμοί: συνθήκες ανάπτυξης στο περιβάλλον & μέθοδοι μελέτης/ανάλυσης/απομόνωσης. |
6η Εβδομάδα: | Βασικές έννοιες επιδημιολογίας: λοίμωξη, επιδημία, παθογόνοι μικροοργανισμοί επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Υδατογενείς λοιμώξεις: λοιμώξεις από την κατανάλωση πόσιμου νερού (βακτήρια: Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica, E. coli, Campylobacter spp., Vibrio cholera) |
7η Εβδομάδα: | Βασικές έννοιες επιδημιολογίας: λοίμωξη, επιδημία, παθογόνοι μικροοργανισμοί επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Υδατογενείς λοιμώξεις: λοιμώξεις από την κατανάλωση πόσιμου νερού ιοί: εντεροϊοί, αδενοϊοί, Norwalk, Rota, παράσιτα: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp., Entamoeba histolytica) & λοιμώξεις από την εισπνοή υδατοσταγονιδίων (Legionella pneumophila, Mycobacterium spp.). |
8η Εβδομάδα: | Εφαρμογές μικροοργανισμών για τον έλεγχο, προστασία & αποκατάσταση περιβάλλοντος. |
9η Εβδομάδα: | Επεξεργασία υγρών αποβλήτων – Μέθοδοι απολύμανσης (νερού & αποβλήτων). Απόδοση μεθόδων απολύμανσης ως προς την επιβίωση παθογόνων και μη μικροοργανισμών. Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αποβλήτων. |
10η Εβδομάδα: | Νερό & δημόσια υγεία. Διασπορά μικροβιακής αντοχής μέσω του υδάτινου περιβάλλοντος. Επιδράσεις στο περιβάλλον. Κατάλοιπα: αντιβιοτικά, ορμόνες, συντηρητικά, προσθετικά, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα. |
11η Εβδομάδα: | Το νερό στην τεχνολογία των τροφίμων. Επίδραση της ποιότητας του νερού στην αντίστοιχη ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων. Μελέτη των κρίσιμων σημείων παραγωγής και έλεγχος αυτών. Πρακτική εφαρμογή συστήματος HACCP στη βιομηχανία. |
12η Εβδομάδα: | Νέες κατευθύνσεις στη δημόσια υγεία. Διερεύνηση τρόπων εξυγίανσης περιπτώσεων κοπρανώδους μόλυνσης στο υδάτινο περιβάλλον. Bacterial Source Tracking Methodology (μέθοδοι που εφαρμόζονται, μικροοργανισμοί δείκτες που χρησιμοποιούνται). |
13η Εβδομάδα: | Παρουσίαση εργασιών |
Εργασίες:
Ανατίθενται εργασίες ατομικές ή ομαδικές αναλόγως του αριθμού των φοιτητών. Τα θέματα των εργασιών δίνονται στην αρχή του εξαμήνου.
Αξιολόγηση:
Τελευταία Ενημέρωση: 05-10-2018